Antiaging potraviny
Stárnutí je přirozený proces, kterým procházíme všichni. Nicméně, moderní společnost stále více směřuje k hledání způsobů, jak tento proces zpomalit a dosáhnout dlouhověkosti s dobrým zdravím a vitalitou. V tomto kontextu získávají antiaging potraviny stále větší popularitu. Obsahují širokou škálu živin a bioaktivních látek, které mohou podpořit zdraví a zpomalit stárnutí. Zároveň jsou tyto potraviny efektivní zejména díky obsahu antioxidantů, které odstraňují volné radikály. V tomto článku se podíváme na některé z těchto potravin a jejich přínosy pro dlouhověkost a zdravé stárnutí.
Avokádo
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, původem z Mexika. Botanicky je avokádo zařazováno mezi ovoce. V České republice se těší čím dál tím více větší popularitě. Avokádo je plné zdraví prospěšných tuků, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tuky přítomné v avokádu napomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zlepšovat tak kardiovaskulární zdraví. Avokádo obsahuje tokoferoly (vitamín E) a dále i vitamín C, které se řadí mezi antioxidační látky. Díky obsahu vitamínu C avokádo podporuje syntézu kolagenu, který je klíčový pro pružnost a pevnost pokožky. Pravidelná konzumace avokáda tak může pomoci k zachování mladistvé pokožky. Je však stále důležité myslet i na vysoký podíl tuků, které jsou v avokádu přítomny.
Losos
Losos je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 mastných kyselin (kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové). Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a přispívají k celkovému zdraví. Tyto zdravé tuky jsou podstatné pro kognitivní funkce, správnou činnost mozku, srdce a kloubů. Dále pomáhají udržovat zdravou pokožku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a podporují zdravé stárnutí. Losos a další tučné ryby jsou bohaté také na již zmiňovaný vitamín E a selen. Ryby je vhodné zařazovat do jídelníčku alespoň 2 x týdně. Mimo kardiovaskulárních a kognitivních benefitů pomáhají omega-3 mastné kyseliny udržovat vlhkost pokožky, pružnost a elasticitu. Mohou také snižovat riziko suché pokožky, riziko akné a ekzémů.
Meloun
Meloun je botanicky řazen mezi zeleninu. Díky vysokému obsahu vody, vitamínů a minerálních látek se taktéž řadí mezi antiaging potraviny. Obsahuje až 90 % vody, což z něj činí vynikající zdroj hydratace. Dobře hydratovaná pokožka má tendenci vypadat mladší a pružnější. Meloun obsahuje vitamín C a karotenoidy, které mají antioxidační potenciál a zmírňují poškození buněk způsobené volnými radikály. Bohatý je také na lykopen, který kromě antioxidačních vlastnosti vykazuje i protizánětlivé účinky a dále i schopnost chránit pokožku před UV zářením. V neposlední řadě má i nízkou energetickou hodnotu a hodí se do redukčních diet.
Olivový olej
Olivový olej lze taktéž považovat za antiaging potravinu. Vykazuje antioxidační vlastnosti díky obsahu tokoferolů a polyfenolů. Je zdrojem monoenových mastných kyselin, především kyseliny olejové, která je prospěšná pro zdraví srdce a cév. Tyto tuky napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Olivový olej obsahuje i látku, tzv. oleokanthal, s protizánětlivými vlastnostmi. Konzumace olivového oleje může přispět i k hydrataci pokožky. Esenciální mastné kyseliny podporují zachování vlhkosti pokožky a přispívají k její pružnosti a hebkosti. Kromě již zmíněných tokoferolů obsahuje i vitamín A, D, a K. Je důležité vybírat si extra panenský olivový olej, který je vyroben z kvalitních oliv a je lisován za studena. Tím si zachovává všechny přínosné látky ve vysoké míře. Olivový olej lze využít ve studené kuchyni k výrobě salátů, dresinků a marinád, do polévek, omáček či pečivo (např. ciabatta).
Lesní plody
Lesní plody patří k druhům ovoce s nejvyšším podílem antioxidačních látek. Ostružiny, maliny, jahody a zejména pak borůvky obsahují flavonoidy a anthokyanidiny. Tyto látky pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Antioxidanty jsou dále spojeny i se sníženým rizikem srdečních chorob, některých typů rakoviny a neurodegenerativních onemocnění. Flavonoidy také mohou napomoci snížení hladiny cholesterolu. Díky vyššímu obsahu vlákniny mohou příznivě ovlivňovat i hladinu glykémie. K dalším příznivým zdravotním účinkům lesních plodů patří podpora kognitivních funkcí a rovnováhy.
Zde byla vyjmenována pouze část potravin s antiaging efektem. Co je důležité? Mít vyváženou stravu zahrnující různorodé potraviny, včetně těch, které mají protiagingové účinky. Pamatujte také na to, že antiaging účinky nezávisí pouze na stravě, ale také na celkovém životním stylu, včetně pravidelného cvičení, dostatečné hydratace, dostatečného spánku a omezení stresu. Kombinace těchto faktorů může přispět k zachování mladistvého vzhledu, vitality a celkového zdraví.
Zdroje:
Zhang J, et al. (2013). Blueberry consumption prevents loss of collagen in bone matrix and inhibits senescence pathways in osteoblastic cells. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555620
Stahl W, et al. (2012). Beta-carotene and other carotenoids in protection from sunlight. DOI: doi.org/10.3945/ajcn.112.034819
Erdman JW, et al. (2015). Lutein and brain function. DOI: doi.org/10.3390/foods4040547
Lanza B, Ninfali P. Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices. Antioxidants (Basel). 2020 Jan 2;9(1):41. doi: 10.3390/antiox9010041. PMID: 31906540; PMCID: PMC7023406.
Hamre K, Sissener NH, Lock EJ, Olsvik PA, Espe M, Torstensen BE, Silva J, Johansen J, Waagbø R, Hemre GI. Antioxidant nutrition in Atlantic salmon (Salmo salar) parr and post-smolt, fed diets with high inclusion of plant ingredients and graded levels of micronutrients and selected amino acids. PeerJ. 2016 Nov 8;4:e2688. doi: 10.7717/peerj.2688. PMID: 27843721; PMCID: PMC5103829.
Diskuze